חוזה, כריתתו והפרתו – אימתי?
- MOKED LINK 19
- 29 בפבר׳ 2024
- זמן קריאה 2 דקות
עודכן: 2 באפר׳ 2024
החוק הבסיסי שלפיו יקבע האם נכרת חוזה והאם הוא הופר הוא חוק החוזים (חלק כללי), תשל"ג – 1973.
את התרופות שניתן לקבל לאחר הפרתו מסדיר חוק החוזים (תרופות בשל הפרת חוזה), תשל"א – 1970.
כדי שנוכל לטעון כי נכרת חוזה, יש לבדוק האם היתה הצעה וקיבול.
מהי אותה הצעה? האם כל אמירה כזו או אחרת היא בגדר הצעה?
כדי שניתן יהא לומר שהיתה הצעה, על הטוען לקיומו של חוזה להוכיח כי הוא פנה לחברו "בגמירות דעת". כלומר, מתוך מטרה ורצון להתקשר עמו בחוזה. הצעה יכולה להיות לא רק לאדם בודד אלא גם לציבור.
בנוסף, ההצעה צריכה להיות "מסויימת". כלומר, להכיל לכל הפחות את מלוא הפרטים המהותיים והנדרשים כדי שאם נרצה לקבל אותה נוכל לכרות את החוזה.
לדוגמא: אם אנחנו מנהלים מו"מ לרכישת מוצר, אבל ההצעה לא כללה את מחירו של המוצר, סביר להניח שהיא אינה מסוימת שכן היא נעדרת רכיב מהותי של מחיר המוצר.
האם מציע רשאי לחזור בו מההצעה?
כן. בתנאים מסוימים. למשל, במקרה שבו הודעת המציע על כך שהוא חוזר בו מההצעה ניתנה לצד השני לפני שהצד השני קיבל את ההצעה.
במקרים שבהם המציע קבע שהצעתו היא ללא חזרה או שקבע מועד שעד אליו הצד השני צריך לקבלה, לאחר שהמציע מסר את הצעתו לניצע (הצד השני) המציע אינו רשאי לחזור בו מהצעתו.
ואולם, הצעה אינה מספיקה. כדי שיקבע כי נכרת חוזה על הצד השני לקבלה. כלומר, יש צורך בקיבול. מהו אותו קיבול, האם הוא חייב להיות בכתב והאם הוא מוגבל בזמן?
הקיבול מבוצע באמצעות הודעת הצד השני (הניצע) למציע ההצעה.
גם כאן על הודעת הקיבול להעיד על גמירות דעתו של הניצע. כלומר, על הודעת הקיבול להצביע על שך שמטרתו ורצונו של הניצע היא להתקשר בחוזה עם המציע בהתאם להצעה שהוצעה לו.
הקיבול לא חייב להיות בכתב. הוא יכול להיות במעשים שמצביעים על כך שהחוזה התקבל.
למשל, ביצוע פעולות לביצוע החוזה או בדרכים אחרות שמצביעות על כך שהניצע קיבל את ההצעה והחוזה יצא לפועל.
נקודה מעניינת שיש לשים אליה לב היא כי קביעה של המציע שאי קבלת תגובה מהצד השני (הניצע) תחשב לקיבול, אין לה תוקף לפי חוק החוזים.
מאידך, הצעה שכל כולה היא לזכות את הניצע (הצד השני), חזקה היא על פי חוק החוזים שהניצע קיבל אותה, אלא אם אותו ניצע הודיע למציע ההצעה על כך שהוא מתנגד לה תוך זמן סביר לאחר שנודע לו עליה.
את הקיבול יש לבצע תוך התקופה שנקבעה לכך בהצעה, וככל שאין תקופה מוגדרת במסגרת ההצעה, יש לבצע את הקיבול תוך זמן סביר.
מתי יקבע כי חוזה הופר-
כאשר צד לחוזה אינו מקיים את החיובים המוטלים עליו בהתאם לחוזה. ההפרה יכולה להעשות באמצעות מעשה אקטיבי, או באמצעות אי עשיית מעשה שעפ"י החוזה היה על אותו צד לעשות (מחדל).
האמור במאמר זה אינו בגדר ייעוץ משפטי. לפיכך, ועל מנת לבחון האם במקרה מסוים נכרת חוזה או הופר מומלץ לפנות לעורך דין העוסק בתחום כדי לקבל ייעוץ.

Comments